Министар правде Зоран Стојковић:

Позитивна оцена Студије о изводљивости пре свега представља потврду успешног рада Владе Републике Србије на кључним пољима придруживања наше земље Европској унији.

Део који се односи на правосуђе за Министарство правде је од посебног значаја, што значи да је мукотрпни рад који смо имали у току претходне године дао резултате - од преношења војних надлежности на правосуђе Србије, до склапања свих потребних декларација и споразума о сарадњи са земљама у региону, као и са Црном Гором.

Други део Студије, везан за материју правосуђа, говори о томе да су Министарство и Влада потпуно ваљано урадили посао који се од њих очекивао. Донети су сви системски закони, један део је већ прошао кроз Скупштину, а други део је у скупштинској процедури и сада је потребно, како се и у оцени Студије констатује, да дође до имплементације тих закона уз помоћ Европе, што је за нас изузетно значајно јер ће омогућити стручну помоћ, као и средства за реализацију едукације судија, како би они адекватно применили нове законе које су донели.

Документом је потврђено да су спроведене снажне реформе на законодавном плану, а указано је на свега неколико слабости, на које сам као министар такође указивао, а то су недовољна ефикасност судова, која мора да буде побољшана променом и обезбеђењем ваљаних кадрова, као и применом нових закона који ће дати убрзање.

Такође, неопходно је посебну пажњу посветити проблему корупције, при чему Министарство, поред Стратегије за борбу против корупције, треба да донесе у најкраћем року и закон о оснивању независног тела за спровођење акционог плана, чиме ће бити урађен комплетан посао везан за онај период који нас чека, односно потписивање споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Посебно сам задовољан тиме што је констатовано да су обављене све реформе у области извршења заводских санкција, као и то да смо постигли оптималне резултате имајући у виду наше материјалне могућности. У том контексту, донет је и Закон о извршењу кривичних санкција, као и побољшани материјални услови у затворима, отворени нови павиљони и посебно центри за обуку затворског особља, како би се смањио број случајева тортуре и малтретирања притвореника.

Из тих разлога, оваква Студија је више него задовољавајућа за област правосуђа, с тим што је и у самом документу констатовано неколико проблема који морају у најкраћем року да буду отклоњени.