Министар привреде Предраг Бубало:

Позитивна студија о изводљивости за СЦГ, ма колико неки покушавали да умање њен значај, први је и врло важан корак, без кога није могућ даљи напредак у процесу европских интеграција наше земље. За тај корак смо ближи Европској унији.

Наравно, не треба заборавити да нас на путу до пуноправног чланства у ЕУ чека још много посла око усаглашавања домаћих прописа и стандарда са европским. То је огроман посао, реч је о десетинама хиљада страница разних докумената, али и њиховом прихватању и примени у пракси. На срећу, већ имамо низ закона донетих по правилима важећим у Европској унији.

Улазак било које државе у ЕУ јесте питање политичке одлуке, али привредници ће много више креирати и трасирати тај пут него политичари. За улазак у европску породицу ваља положити два испита – поштовање закона и спремност за хармонизацију, а на том путу привреда ће изнети највећи терет. Она, истина, своје стандарде већ усаглашава са важећим у ЕУ, пре свега кроз приватизацију. Јер, свака приватизована фирма коју је купио партнер из ЕУ, већ ради и максимално се прилагођава стандардима новог власника, што значи европским техничким стандардима и нормативима. Та предузећа су на неки начин у ЕУ, без обзира на то што држава још није формално ушла у Унију. То морају учинити и остале фирме у својој области. Није то баук, али јесте огроман посао.

Стога је добијање позитивног мишљења за Студију о изводљивости колико признање нашој земљи да је спремна на то да почне преговоре о придруживању и стабилизацији, толико и прилика да се направи пресек тренутног стања и да се види шта све још треба урадити, и да се то што је потребно што боље и брже обави.