Министар науке и заштите животне средине Александар Поповић:

Значај позитивне оцене Студије о изводљивости за прикључење Србије и Црне Горе Европској унији за област заштите животне средине огледа се у позитивној оцени спремности и способности наше државе за успостављање система заштите животне средине и то пре свега кроз спровођење закона из ове области који су усвојени у Скупштини Србије у децембру 2004. године.

Ови закони хармонизовани су са прописима ЕУ који регулишу питања из ове области на савремен и функционалан начин коресподентан са стандардима и нормама ЕУ и другим међународним споразумима и уговорима, као и механизмима функционисања у области заштите животне средине и одрживог развоја.

Прихватањем Студије о изводљивости значајно ће бити убрзан процес интеграције питања заштите животне средине у друге секторске политике, као и процес хармонизације законодавства заштите животне средине у целини.

Формирањем Агенције за заштиту животне средине Републике Србије и Фонда за заштиту животне средине обезбеђени су предуслови за успостављање и јачање институционалног система из ове области.

Такође, потписивање Студије о изводљивости омогућиће да Национална стратегија и Акциони план у области заштите животне средине буду ефикасно и правовремено усаглашени са политиком ЕУ у овој области.

Српска наука је вероватно део друштва који је и највише интегрисан и уређен у складу са европским стандардима. Ова Студија о изводљивости стога можда и најмање значи нама у науци, баш због тога што српски научници већ учествују на пројектима Европске уније, а и ЕУ заступа став да једино обједињени европски истраживачки научни простор, дакле, простор који није омеђен формално границама ЕУ већ цела Европа научно, може да парира Сједињеним Америчким Државама и Јапану.

Због свега тога, ми смо већ интегрисани у научном смислу више него што је формално-правно наша земља интегрисана. У сваком случају, ово јесте једна врста подстрека и, у науци, потврде да је наш систем онако како је изграђен, уз све његове мане и слабости, довољно добар и компетитиван да у некој догледној будућности може да се носи са европским и да је наша политика издвајања и уопште научна политика до сада у складу са ЕУ.