Министар рада, запошљавања и социјалне политике Слободан Лаловић:

Добијање позитивне оцене Студије о изводљивости представља један од историјских догађаја за државу Србију и српски народ зато што је то после вишедеценијског лутања коначно опредељење и признање да се Србија дефинитивно окреће ка Европи, Европској унији, европској заједници, а рекао бих, пре свега, европским вредностима. На тај начин оцењено је оно што је ова Влада урадила у претходних годину дана и рекао бих да је позитивна оцена Студије о изводљивости заправо позитивна оцена овој Влади.

После добијања позитивне оцене Студије, Србија иде сигурним кораком ка ЕУ и сада је само питање времена када ће и наша земља постати део европске породице народа. Очекује нас, наравно, и додатни велики напор да урадимо доста тога како бисмо закључили уговор о стабилизацији и придруживању.

Оно што је битно јесте то да смо показали да смо способни да испунимо одређене европске стандарде који су у најбољем интересу нашег народа и грађана. Ово кажем због тога што је понекад у јавности присутна тенденција да се тврди како се нама нешто намеће што је против наших интереса. Мислим да је увођење европских стандарда у свим кључним друштвеним областима у најбољем интересу грађана Србије.

Добијање позитивне оцене се у јавности везивало за сарадњу с Хашким трибуналом и хтео бих да скренем пажњу на то да је у протеклих годину дана урађен огроман посао који нема никакве везе са Хашким трибуналом. Једноставно, постоји низ других ствари које су одрађене - од реформи у области правосуђа, економије, социјалне политике, као и другим областима - које су такође биле, јесу и биће онај суштински услов када је у питању придруживање ЕУ.

Сарадња са Хашким трибуналом је мањи део приче и очекујем да ове године та прича и потпуно престане да буде актуелна. Мислим да грађани Србије треба да знају да нас очекује још доста активности, пре свега на стварању реалних услова за сузбијање корупције и за обрачун са организованим криминалом.

Мислим да ће се, пре свега, добијање позитивне оцене позитивно одразити на сектор запошљавања, односно на имплементацију националне стратегије запошљавања кроз акционе планове које ћемо после њеног усвајања радити. Очекујем да се у имплементацији националне стратегије запошљавања направи највећи позитивни помак после добијања позитивне оцене Студије о изводљивости.

Нагласио бих да смо, према националној стратегији, као један од циљева дефинисали и то да 2010. године у Србији стопа незапослености буде 10 одсто. Да би се то стварно и реализовало, предвидели смо одређене активности у оквиру националне стратегије, али је у вези с тим веома битно да после добијања позитивне оцене можемо очекивати и озбиљнију и већу помоћ у сектору запошљавања него што је она била до сада.

Битан помак очекујемо и у области социјалне заштите. Ушли смо у једну озбиљну реформу система социјалне заштите у Србији, на шта се односи и Стратегија смањивања сиромаштва. Очекујем да ћемо ту такође добити снажнију подршку, и логистичку у смислу уређивања система, али и подршку друге врсте да бисмо остварили један од стратешких циљева ове Владе, али и државе Србије, а то је да се у периоду до 2015. године у Србији драштично смањи сиромаштво.