Министар културе Драган Којадиновић:

Ово је велики и очекивани успех Владе Републике Србије и државне заједнице и доказ да је Влада коју предводи премијер Војислав Коштуница наставила и интензивирала реформе у Србији. Подразумева се да је посао тек пред нама и да предстоји тежак пут преговарања и усклађивања са Европском унијом. И поред појединих оптужби на рачун Владе, ово је најбољи доказ и показатељ успешности рада и резултата који из тог рада произилазе.

За културу и информисање приближавање ЕУ подразумева и прихватање стандарда и услова под којим раде медији и институције културе, што ће омогућити већу мобилност уметника, културних посленика, новинара и свих који представљају и промовишу нашу културу. Врата европских институција и фондација сада су отворена за многе квалитетне пројекте из области културе и медија.

Ми смо, неспорно, део Европе и важан део европског културног наслеђа и идентитета. Уласком у Европску унију, наша дужност биће да водимо рачуна о томе да се наш културни идентитет не утопи, него уклопи у културни идентитет Европе.