Министар здравља Томица Милосављевић:

Позитивна оцена Студије о изводљивости Европске комисије представља важан корак у приближавању Србије и Црне Горе чланству у ЕУ.

Влада има велику одговорност за доношење многих одлука - неке су стратешке, дугорочне, а неке непосредне, свакодневне. Због тога је значајно када после низа одлука, много потеза и активности стигне и једно овакво признање ЕУ, које истовремено представља печат кредибилитета ономе што Влада Републике Србије ради.

За све грађане Србије то је и потврда да смо на правом путу који ће доносити и велике обавезе да унапредимо своју земљу да што пре буде спремна за пуноправно чланство у ЕУ, што је заиста у овом тренутку најважнији задатак одговорне власти у Србији.

У области здравствене заштите европски прописи прихватају националне специфичности организације здравствене заштите грађана сваке европске државе. Међутим, постоје области у којима директиве ЕУ захтевају врло прецизно прилагођавање, као што су безбедност хране, лекови, заштита права пацијената, као и заштита становништва од заразних болести.

Позитивна Студија о изводљивости представља важан корак јер ће допринети бржем прилагођавању високим захтевима у области здравствене заштите, убрзавању процеса реформисања здравственог система и увођењу строжих стандарда у области квалитета здравствене заштите и одрживог финансирања здравственог система на дужи рок.

Досадашње активности Министарства здравља све време биле су усмерене, између осталог, и на то да сваки потез буде у складу са прилагођавањем високим европским стандардима.