Министар унутрашњих послова Драган Јочић:

Између Европске уније и Србије и Црне Горе тренутно не постоје никакви уговорни односи. Током протеклих година, ЕУ је пружала савете кроз Консултативну радну групу ЕУ-СРЈ, а након ње кроз Унапређени стални дијалог (УСД). УСД тренутно прати и руководи реформама на основу Европског партнерства које је Савет министара ЕУ усвојио у јуну 2004. године и на основу одговарајућег Плана за спровођење који су власти Србије и Црне Горе окончале у децембру 2004. године.

Европска комисија сматра да је Србија и Црна Гора довољно спремна за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању. Комисија је предложила Савету министара ЕУ да започне преговоре и, у складу са тим, представиће нацрт мандата на наредном унапређеном сталном дијалогу крајем априла.

Што се тиче обавеза из домена унутрашњих послова, Министарству унутрашњих послова предстоји завршавање послова у области виза, азила, миграција и интегрисане контроле граница. Једини проблем са којим се суочавамо у овој области јесте дефинисање надлежности између државне заједнице и република, али је и ту постигнут значајан напредак.

Борба против организованог криминала, прања новца и корупције, који представљају озбиљне претње владавини права, су, такође, један од наших кључних задатака. Наравно, позитивна Студија о изводљивости није знак за почетак рада на овим питањима, јер су ова питања већ дуже време приоритети Министарства. Након добијања позитивне оцене Студије о изводљивости, и посебно након закључивања Споразума о стабилизацији и придруживању, биће убрзано настављено усаглашавање правног оквира са стандардима Европске уније и свеобухватна реформа Министарства унутрашњих послова, са циљем стварања савремене и ефикасне полиције која ће моћи да се супротстави свим видовима криминала.

Имајући у виду да организовани криминал не познаје границе, неопходна је измена законског оквира који регулише заштиту личних података у процесу аутоматске обраде података у складу са стандардима Европске уније. Ово усаглашавање представља приоритет и предуслов за потпуну полицијску сарадњу и размену података са полицијама земаља чланица Европске уније у оквиру Еуропола.

У обавези смо да наставимо започете послове на свеобухватној реформи полиције у Србији. У том смислу у току је доношење новог закона о полицији, а и пакет закона из области унутрашњих послова је у фази нацрта. Када је реч о поштовању људских и мањинских права, Министарство је учинило значајан напредак у вези са истрагом почињених злочина.