Министар рударства и енергетике Радомир Наумов:

Стечена позитивна оцена Студије о изводљивости јесте први, али изузетно битан и велики корак наше земље у институционалном повезивању са Европском унијом. Истовремено, то је својеврсна потврда напретка Србије у стицању демократских, политичких и економских критеријума када је у питању Програм стабилизације и придруживања.

До сада спроведене реформе у енергетици Србије дале су пуни допринос добијању позитивне оцене Студије о изводљивости. Подсећам на то да је крајем јула прошле године у Скупштини Србије усвојен Закон о енергетици који је потпуно усклађен са сличним правним актима европске заједнице.

Управо на дан стицања позитивне Студије о изводљивости пред народним посланицима републичког парламента Министарство рударства и енергетике промовисало је Стратегију развоја енергетике до 2015. године, у којој смо, између осталог, јасно дефинисали будући правац развоја интегративних процеса у домаћој енергетици. Тим документом јасно смо сагледали неминовност усклађивања са директивама ЕУ када је у питању ова област.

Истог дана када смо представљали Стратегију народним посланицима указали смо и на важност изградње нових, а неопходних енергетских институција које предвиђају директиве ЕУ. Предложили смо петочлани савет агенције за енергетику која ће, као будуће независно регулаторно тело, у регионалним енергетским телима обезбедити присуство наших представника. То значи и стицање права одлучивања, али и заступања наших интереса у будућој енергетској заједници по критеријумима које предвиђа заједница којој тежимо.

Подсећам и на то да ће Србија 1. јула ове године потписати уговор о енергетској заједници југоисточне Европе који нас обавезује на поштовање и спровођење директива ЕУ када је у питању стварање регионалног енергетског тржишта, али и на успостављање свих неопходних институција које треба да нас доведу до крајњег циља - интеграције у Паневропско енергетског тржиште.

Из овога се јасно види да је енергетика дала свој допринос у добијању позитивне Студије о изводљивости. Међутим, оно што желим да нагласим је и то да смо као сектор који представља окосницу будућег привредног развоја спремни за даље реформе. Сустигли смо деценијски заостатак, знамо шта нас чека, а знамо и како да спроведемо обавезе које су пред нама.